Genieten van je laatste jaren

Mijn opa en oma genieten heel erg van het leven. Ze hebben een heerlijke tuin, waar ze iedere zomer weer continue in doorbrengen. Het zijn echt buitenmensen. De winter doorkomen in het huis vinden ze echt verschrikkelijk. Ze zijn dan echt weer tot de zomer aan het overleven. Je zou kunnen zeggen dat ze een half jaar zwoegen, om het andere half jaar lekker te kunnen genieten.

De laatste paar jaar is er een nieuwe trend ontstaan. Zij werden het overwinteren zo ongelooflijk zat, dat ze sinds een jaar of vier geleden ieder jaar overwinteren in de Spaanse zon. Zij gaan meestal in oktober weg en komen vervolgens weer terug in februari. Ze gaan elk jaar naar dezelfde plaats, namelijk Benidorm.

Mijn opa en oma zijn niet de twee rijkste mensen, dus hun pensioen raakt hierdoor wel redelijk snel op. Zij zijn voorstander van al hun geld uitgeven in de laatste fase van hun leven, omdat ze hier overigens hun hele leven hard voor hebben gewerkt. Mijn andere om die spaart al zo’n twintig jaar, zodat haar dochters een grote erfenis ontvangen wanneer zij overlijdt. Dat is natuurlijk weer het andere uiterste. Ik denk dat ik later ook alles ga spenderen en nog ga genieten van de laatste momenten die mijn leven te bieden heeft.

Afgelopen weekend was ik weer bij mijn opa en oma op bezoek voor vaderdag. Mijn opa had een jas gekocht voor vijfhonderd euro, terwijl hij die eigenlijk helemaal niet kan veroorloven. Maar ook voor deze ging zijn argument goed op. Hij wilde deze jas al zo en wie weet leeft hij nog maar een aantal jaar. Dan kan hij er natuurlijk niet meer van genieten.

Dit soort uitgaven zijn natuurlijk niet killing. Dat zijn de jaarlijkse reizen naar Benidorm, zeker als je er meerdere jaren zit. Omdat mijn opa en oma hun spaarpotje op begint te raken, raadt hun pensioenadviseur het ze af om aankomende jaren door te gaan met uitgeven op de manier dat ze dat nu doen. Straks is het geld op en kunnen ze helemaal niks meer uitgeven, zegt hij. Maar mijn opa en oma maakt dat niet uit. Wie weet is morgen, overmorgen of de dag daarna wel hun laatste. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus mijn advies, en dat van mijn opa en oma, is om van iedere dag te genieten alsof het de laatste dag uit je leven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *